Jsme tým kvalifikovaných a zkušených profesionálů, poskytující kompletní servis v oblasti daní, účetnictví a mezd.
 
Nezapomeňte že:
  • 8.3.2021 zdravotní pojištění - splatná záloha za únor
  • 13.3.2021 spotřební daň - splatnost daně za leden (mimo spotřební daň z lihu)
  • 15.3.2021 daň z příjmů - čtvrtletní záloha na daň
Více informací najdete v našem kalendáři

Za jídlo v závodní jídelně třetina zaměstnanců zaplatí do 30 Kč.

Vážení klienti a čtenáři, za jídlo v závodní jídelně nebo kantýně zaplatí více než třetina strávníků do 30 korun. Za celé obědové menu 58 procent tuzemských pracovníků utratí do 50 korun.

S kvalitou pokrmů v závodních jídelnách a kantýnách je spokojeno 70 procent lidí. Stravuje se v nich zhruba 1,8 milionu lidí. V případě změny podpory stravování a zavedení stravenkového paušálu by závodní stravování dál beze změny používaly pouze čtyři procenta lidí. Toto zjištění vyplývá z aktuálního výzkumu Sdružení pro zaměstnanecké stravování v rámci projektu Moje závodka. Sdružení ho uveřejnilo v tiskové zprávě.

S cenou pokrmů v závodních jídelnách je podle průzkumu docela spokojeno 40 procent lidí. Je podle nich přijatelná. Cenu pozitivně hodnotí dalších asi 31 procent zaměstnanců, protože za jídlo utratí méně než v restauraci. Cena odpovídá nabídce podle 18 procent lidí. Možnost stravování v zaměstnání je důležité pro 63 procent respondentů, zhruba 32 procent lidí je za jídelnu rádo, ale obešlo by se i bez ní. Z průzkumu dále vyplynulo, že velká část jídelen nabízí vyjma klasického menu i lehká jídla. Ve větších firmách jsou obvyklé denní nabídky salátů, nebo salátové bary. Postupně je podle průzkumu zavádějí i menší podniky.

Vláda ČR minulý týden schválila tzv. stravenkový paušál jako alternativu ke stravenkám. Pracovníci by místo stravenek dostali peníze. Daňové zvýhodnění paušálu by mělo zůstat stejné jako u stravenek, v případě stokorunové stravenky by tak zaměstnanci měli mít 55 korun za každý odpracovaný den. Podle výzkumu by si v takovém případě 28 procent lidí zajišťovalo jídlo odjinud a do jídelny chodilo jen výjimečně. Do jídelny by úplně přestalo chodit zhruba 23 procent zaměstnanců.

 

V Praze dne 4. července 2020

Mgr. Petr Jezdinský, právník (s využitím ČTK)

Informační panel

2
Březen
2021
Cena nejvýhodnější stravenky letos činí 137 Kč.

Milí klienti, cena daňově nejvýhodnější stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele činí letos 137 korun, což je o šest Kč více než loni.

1
Březen
2021
Stát loni vybral na daních o šest procent méně.

Vážení čtenáři, celkové daňové příjmy státu bez pojistného na sociální zabezpečení loni poklesly meziročně o 5,7 procenta, tj. tedy o 61 miliard, na 1,015 bilionu korun.

28
Únor
2021
FS dnes spustí on-line služby pro veřejnost.

Vážení čtenáři, milí klienti, Finanční správa dnes odpoledne spustí v rámci portálu Moje daně on-line služby finančních úřadů pro veřejnost.

Zobrazit další články